Arkadaşlar Merhaba;
Bu yazımda Mercedes-Benz'in tarihinden bahsedeceğim. Nasıl bu noktaya gelebildiklerini detaylı bir şekilde anlatmaya çalışacağım. Yarınki yazımda ise detaylı bir şekilde şirketin analizini yapacağız. İşte Swot, Pestle, İş modeli, stratejilerinden bahsedeceğiz.
Mercedes-Benz, Daimler AG bünyesinde bulunan Global bir otomobil markasıdır. Lüx otomobil, otobüs, minibüs, kamyon, tır ve ambulansları ile bilinir. Merkezi Stuttgart, Almanya'dadır. Adının duyulmaya başladığı 1926 yılından bu yana başarılı bir çizgide ilerleye şirket 2018 yılında dünyada en çok satan premium araç markası olmuştur. 2019 yılında %1.3'lük büyüme gösteren şirket 2,339,562 araç satışı ile rekora imza atmıştır. Aynı sene 94 milyar Euro gelir sağlamıştır. Ve yine 2019 yılında şirketin marka değeri 50.832 milyar dolara ulaşan şirket tıpkı bir önceki sene gibi en değerli lüx araba markası olmuştur.
Gottlieb Daimler:
Gottlieb Daimler 1834 de Schorndorf da doğdu. Silah ustası olarak eğitim görür,Fransa ve İngiltere çeşitli teknik eğitimlerini tamamladıktan sonra 1862 de ressamlığa başlar. 1863 yılında makine araçları üreten bir fabrikaya müfettiş olarak atanır. Burada Wilhelm Maybach ile tanışır. 1872'de Otto'nun dört zamanlı teknolojisine aşina olduğu gaz motoru üreticisi Deutz Gasmotorenfabrik'in Teknik Direktörü olur. Genel müdür arasında yaşadığı problemin ardından 1882'de istifa eder. Dört zamanlı motor geliştirme arzusu ile evinin serasında Wilhelm Maybach ile 1884 yılında çalışarak bugün 'Büyükbaba Saati' olarak bilinen bir içten yanmalı motor geliştirir. Küçük ve kompak tasarımı bir araba için temel oluşturur. Ar-Ge çalışmaları Daimlerin bütün servetini tüketir ve ortak bulmak zorunda kalır. 28 Kasım 1890'da Max Duttenhofer ve iş ortağı Wilhelm Lorenz ile birlikte 'Daimler-Motoren-Gesellschaft'ı kurdu. Ancak Duttenhofer sadece motor üretmek isterken, Daimler araç üretimine odaklanmayı tercih eder ve bir anlaşmazlık ortaya çıkar.
Wilhelm Maybach'in kabul edilemez sözleşme şartları nedeniyle 1891'de istifa ettikten sonra Daimlerde farklı bir işte çalışmak zorunda kalır.Üretime devam eden fabrikanın motor patentleri Daimler'e aitir. Aradaki anlaşmazlık üretimi durma noktasına getirir. Sonuçta, ticari baskılar her ikisinin de şirkete dönmesine neden olur. Maybach tarafından üretilen Phoenix motoru sayesinde Daimler motoru yurtdışında popülerlik kazanır. Gottlieb Daimler bu hızlı gelişmeyi sadece kısa bir süre görebildi. 6 Mart 1900'de kalp hastalığından vefat etti.
Carl Benz:
Carl Benz 25 Kasım 1844'te Karlsruhe'de doğdu. . Sınırlı kaynaklara rağmen, annesi oğlunun bir dilbilgisi okuluna gitmesini ve daha sonra makine mühendisliği okumasını sağlıdı. Genç mühendis bir çilingirden bir tasarımcı ve atölye ustasına hızla ilerlerdi. 1871'de Carl Benz, Mannheim'da ilk şirketi 'Carl Benz ve August Ritter' Mühendislik Atölyesi'ni kurmak için 'makinist' August Ritter ile güçlerini birleştirdi. Ritter güvenilmez bir ortak olarak ortaya çıkar ve şirketi tek başına yönetir. Carl Benz, 1878'den beri, 'atsız araç' vizyonunu gerçekleştirmek için gazla çalışan iki zamanlı bir motor üzerinde yoğun bir şekilde çalışır. Uzun ve zahmetli girişimlerden sonra motoru ilk kez 1879'da Yılbaşı'da motoru çalıştırır. Ekim 1882'de 'Gasmotorenfabrik Mannheim'ı (Mannheim Gaz Motoru Fabrikası) hisse şirketi olarak kurdu. Benz'in şirketteki payı sadece yüzde 5'tir ve teknik alanlarda sadece sınırlı bir etkiye sahiptir.
Benz, Ocak 1883'te şirketten ayrılır ve yeni iş ortakları Max Rose ve Friedrich Wilhelm Esslinger ile güçlerini birleştirir. 'Benz & Cie. Rheinische Gasmotoren-Fabrik Mannheim' şirketini (Benz & Co. Ren Gaz Motor Fabrikası Mannheim ') buldular ve iki zamanlı' System Benz 'motorunu piyasaya sürdüler. Benz otomotiv vizyonunu hayata geçirmeye çalışırken, iş ortakları Rose ve Esslinger bu sonuca kuşkuyla yaklaşır ve şirketten çekilir. Carl Benz bir kez daha yeni yatırımcılar bulmakla yüzleşir.1890 da Julius Ganss ve Friedrich von Fischer Mayıs'ında şirkette yatırımcı olarak yerlerini alır. Sadece araçlara odaklanmak isterler ve 1906'da Ladenburg'da 'Carl Benz Söhne' (Carl Benz & Sons) şirketini kurarlar. Son yıllarında (1926 - 1929) Carl Benz, yeni Daimler-Benz AG şirketinin Yönetim Kurulu Üyesi olarak görevini sürdürür. Otomobil öncüsü 4 Nisan 1929'da Ladenburg'daki evinde ölü olarak bulunur.
Wilhelm Maybach:
Wilhelm Maybach, 9 Şubat 1846'da Heilbronn'da usta bir marangozun oğlu olarak doğdu. Her iki ebeveynin de üç yıl içinde vefat etti. On yaşında yetim kalan Wilhelm 1856'da Reutlinger Bruderhaus'a kabul edildi. Bruderhaus'taki eğitimi sırasında Wilhelm Maybach, 1864'te makine atölyesinde çalışırken Gottlieb Daimler ile ilk kez tanışır. Yakın ilişkileri yaşamları boyunca devam eder. Wilhelm Maybach önce Daimler'i Karlsruhe'ye, daha sonra 1872'de motor üreticisi Deutz'a kadar takip eder. Bir ressam olarak çalıştığı kısa bir görevden sonra Ocak 1873'te baş tasarımcı olarak atanır. Gottlieb Daimler, iç savaşlardan sonra Deutz Gasmotorenfabrik'ten ayrıldığında . Daimler-Motoren-Gesellschaft (DMG), Kasım 1890'da Daimler ve iki iş ortağı Max Duttenhofer ve Wilhelm Lorenz tarafından kuruldu. Wilhelm Maybach, baş tasarımcı pozisyonunu üstlenmeye rağmen, sözleşmeli şartlardan memnun değildir ve Şubat 1891'de DMG'den ayrılır. Gizlice Daimler tarafından finanse edilen Maybach, konseptini geliştirmeye devam ediyor.
Maybach’ın birincil hedefi, teknik yenilikler ve güvenilir ürünlerle DMG’nin rekabetçi kapasitesini yeniden oluşturmaktır. Hotel Hermann'da tasarlanan konseptleri seri üretim statüsüne taşımak için kapsamlı geliştirme çalışmaları yürütülmektedir. En önemli sonuç, DMG tarafından önemli miktarda üretilen ilk otomobil olan "kayışla çalışan otomobil". Ağustos 1903'te Max von Duttenhofer'in ölümünden sonra, Maybach'ın şirket içindeki konumu yavaş yavaş bozulur ve Nisan 1907'de DMG'den istifa etmesine yol açar. Wilhelm Maybach 29 Aralık 1929'da 83 yaşında Cannstatt'ta öldü.
Motor Geliştirmeye Nasıl Başlandı?
1882'de işlerini yönetim ile ilgili bir anlaşmazlık sonrasında terk ettikten sonra Gottlieb Daimler, Cannstatt'ta (Taubenheimstrasse) bir ev satın alır. Atolye olarak evdeki sera kısmını kullanan ekip sıkı sıkı çalışmak için ikili için ideal bir yerdir. Daimler’in vizyonu, karada, denizde veya havada ulaşım için, akla gelebilecek her türlü taşıtta kullanılabilen motorlarda yakıt olarak benzine odaklanmaktı. Çözümü sağlayan önemli teknoloji, patentlerinden biride Watson adında bir İngiliz tarafından alınmıştı. Yürütülen kapsamlı araştırmaları inceledikten sonra Maybach tarafından patentlenmemiş yeni bir keşifti. Bu keşif daha hafif, daha güçlü motorlara ihtiyaç duymadan daha yüksek hızlara ulaşmak için gerekli bir önkoşul olan düzensiz sıcak tüp ateşleme sisteminin kullanılmasını önermektedir. Cannstatt test atölyesinde iki mühendis tarafından geliştirilen ilk tasarım, Otto tarafından öncülük edilen ve daha sonra Daimler (DRP 28022) tarafından patentlenen dört zamanlı prensibe dayanan “düzensiz sıcak tüp ateşleme sistemine sahip bir motor” dur.
1883 Benz & Cie.
İlk adımlar Benz & Co. Rheinische Gasmotoren-Fabrik (1899 yılında Benz & Cie. Olarak yeniden adlandırıldı), Ekim 1883'te işadamı Max Kaspar Rose ve satış temsilcisi Friedrich Wilhelm Esslinger ile işbirliği içinde Mannheim'da Carl Benz tarafından kuruldu. Anında başarıya ulaşan şirket işgücü hızla 25 çalışana yükseldi. Yeni kurulan işletme, gaz motorları yapımı için lisans bile vermeye başladı. Sabit motorlara olan talebin artması nedeniyle Benz & Co. Rheinische Gasmotoren-Fabrik, daha geniş fabrika tesislerine taşınmaya mecbur kaldı. Carl Benz, bir araba motorunun geliştirilmesi üzerinde yoğun bir şekilde çalışırken, iş ortakları Rose ve Esslinger, Benz’in beyni için gelecekteki beklentiler konusunda gittikçe daha şüpheci hale gelmeye başladı. Bu yatırımcıların yerini Mayıs 1890'da Julius Ganss ve Friedrich von Fischer aldı. Ayrılırken Rose bile Benz'i bir öneri ile terk eder: “Motorlu araçlarda zamanınızı boşa harcamayın.” Yeni ortakların atanması, Rheinischen Gasmotoren-Fabrik Benz & Cie'nin Almanya'nın ikinci büyük motor üreticisi ve yüzyılın başlarına kadar dünyanın önde gelen otomobil üreticisi haline geldiğini görüyor. Ekonomik atılım, 1894 ve 1901 yılları arasında üretilen ve genellikle “Velo” olarak bilinen dört tekerlekli motorlu Velocipede ile birlikte geliyor.
"Büyükbaba Saati" motoru. İlk çağdaş otomobil.
Stuttgart'ın Cannstatt bölgesinde birlikte çalışan Gottlieb Daimler ve Wilhelm Maybach önemli bir zorluk ile karşı karşıyadır: Araç kullanabilen yüksek performanslı kompak bir motor geliştirmek. Ağırlıkları ve boyutları nedeniyle, o sırada mevcut olan “tahrikli motor” bir motorlu arabaya monte edilmek için uygun değildir. İki mühendis, Daimler’in planlarına uygun bir motor konsepti üretmek için mevcut tasarımların minyatür versiyonlarını geliştirmek zorundadırlar. Hafif, kompakt bir tasarım bu süreçte anahtar faktörlerdir. Bu temelde Daimler ve Maybach, görünüşü nedeniyle “Büyükbaba Saati” olarak vaftiz edilen dikey silindirli bir test motoru inşa eder. 1884 tasarımının çıktısı, 600 dev / dak motor hızı ile yaklaşık 1 hp (0,8 kW) civarındadır. Kompakt ve hafif yapı, araçlara kurulum için idealdir. Daha sonra Daimler Reitwagen'da (“At Arabası”) ve motorlarda kullanılır. Bu tasarım Daimler ve Maybach'ın bir motorlu araca bir motor yerleştirmesinin yolunu açar
Dünyanın ilk motosikleti.
Büyükbaba Saati şablonuna dayanan Gottlieb Daimler ve Wilhelm Maybach daha küçük bir tek silindirli motor üretir. İlk test nesnesi, güçlendirilmiş ahşap çerçeveli bisikletten ilham alan bir “taşıma aracı"dır. “Daimler Reitwagen” (“Binicilik Arabası(Ridding Car)”) olarak bilinir. Motoru ahşap çerçeveye dikey olarak monte eden Gottlieb Daimler esasen bilemese de motosikleti icat eder. 28 Ağustos 1885'te Daimler, “gazlı veya petrol tahrikli araç” için DRP 36423 Patent şartnamesini aldır.
Dünyanın ilk otomobili.
Gaz motoru fabrikasının finansal başarısı Benz'i ekonomik olarak bir yapı taşı sağlar ve kendisini motorlu bir araç vizyonuna adamasına olanak tanır. Ancak iki zamanlı motoru bir araca takılamayacak kadar büyük ve çok ağır olduğu için Benz, tüm çabalarını dört zamanlı prensibine uygun bir motor tasarlama çabasında koyar. Tıpkı Gottlieb Daimler ve Wilhelm Maybach gibi, motor devrini artırmanın bir yolunu bulmak zorundadır. Ve tıpkı Cannstatt mühendisleri gibi, ateşleme ve valf kontrolüne odaklanır. Ürettikleri motor “sadece” 400 rpm hıza ulaşması “atsız bir aracı” sürmek için gerekli gücü sağlamaktaydı. Motorunu mevcut bir araca monte etmek yerine, motorlu otomobilini entegre bağımsız bir yapı olarak tasarlar. Ana tertibat yatay silindirli ve yatay olarak monte edilmiş büyük volanlı motordur. Benz, yenilikçi aracını üç tekerlekli olarak tasarlar çünkü o sırada arabalarda kullanılan tek eksenli direksiyonlar pek bilinmiyordu. Test, Ekim 1885'te başlar. 29 Ocak 1886'da, “motor ile çalışan araç” için bir patent başvurusunu Patent Ofisi'ne sunmasıyla tarihi bir adım atar. DRP 37435 için patent spesifikasyonu bugün otomobilin “doğum sertifikası” olarak tanınmakta ve dünyanın ilk otomobilinin “Patent-Motorwagen” (“Patent Motor Otomobili”) adını taşımaktadır.
Benz patentli Benzin motorlu ilk otobüs.
Serüven 18 Mart 1895'te başlar. 19 Aralık 1894'te Mannheim'daki Benz & Co.'dan sipariş edilen dünyanın ilk motorlu aracı, Siegen-Netphen-Deuz güzergahında tarifeli bir otobüs servisini başlatır. Kötü hava koşulları ve teknik sorunlar nedeniyle, otobüs servisi Aralık 1895'te durdurulur. Daimler Otobus(Omnibus), Künzelsau-Mergentheim güzergahında aynı kaderi yaşar. Bu aksaklıklara rağmen DMG, 1905'te başlayan motorlu otobüslere yönelik artan talebi karşılamak için satış yelpazesinde geniş bir sayfa açar.
Daimler'in dünyanın ilk kamyonu(4 beygir).
Daimler-Motoren-Gesellschaft tarafından üretilen ilk kamyon, 1 Ekim 1896'da Londra'daki British Motor Syndicate, Ltd.'e teslim edildi. Dünyanın ilk kamyonunda arka uca yerleştirilmiş 2 silindirli "Phoenix" motor bulunuyordu. 4 hp güç üretiyor ve 1500 kg yük taşıma kapasitesi için tasarlanmıştı. İngiltere'den farklı olarak, motorlu ticari araçlar Almanya'da da yüksek talep görmemektedir. Bununla birlikte, Prusya ve Bavyera ordusu idareleri savaşa uygun kamyonları sübvanse etmeye başladığında, bu talepte keskin bir artışa neden olur.
İlk Mercedes.
İlk çağdaş otomobile vesile olan Gottlieb Daimler, Maybach'ın şirket için ürettiği en seçkin tasarımlardan birine erken ölümü sebebiyle tanıklık edemedi. İlk Mercedes, Mart 1901'de “Güzel Yarış Haftası” nda büyük heyecan yarattı. Düşük ağırlık merkezine sahip güçlü ve hafif bir araç ve daha önce yapılmış tüm otomobillerden öne çıkıyordu. 35 hp Mercedes motoru bağımsız bir otomobil tasarımıdır. Otomobil üretiminde kullanılan eski tip motorların sonunu işaret eder. İlk modern otomobil olarak kabul edilen bu öncü tasarımın gelişimi sadece Wilhelm Maybach dehasına değil, aynı zamanda Emil Jellinek'in inisiyatifine de atfediliyor.
3 Köşeli Yıldız
Eylül 1902'den itibaren DMG, “Mercedes”'in patentini başarılı bir şekilde almıştır. Eksik olan tek şey karakteristik bir semboldür. İşte o zaman Gottlieb Daimler, Paul ve Adolf'un oğulları, babalarının daha önce bir sembol için bir yıldız kullandığını hatırlarlar. DMG Yönetim Kurulu bu ilhamı takip eder ve Haziran 1909'da hem üç köşeli hem de dört köşeli bir yıldızı ticari marka başvurusu yapar. Dört köşeli logo yasal olarak korunmaktadır ve üç köşeli yıldızın patenti alınır. Üç boyutlu bir yıldız, 1910'dan itibaren araçların ön radyatörünü süslemektedir. Haziran 1926'da her iki şirketin birleşmesiyle, önceki amblemlerin temel unsurlarını birleştiren yeni bir marka adı yaratıldı.
1926: Daimler-Benz AG.Birleşme.
Birinci Dünya Savaşı'ndan sonraki dönemde, özellikle binek otomobilleri gibi lüks mallar enflasyon ve zayıf satış rakamlarından kötü bir şekilde etkilenmiştir. Ancak sadece finansal olarak istikrarlı şirketler tarafından yönetilen güçlü markalar ayakta kalabilirdi. İşletmeler genellikle birleşti veya ortaklıklara zorlandı. Uzun yıllardır rekabet içinde olan olan DMG ve Benz & Cie, Mayıs 1924'te ortak bir girişimi başlattılar. Koordineli tasarımlar, üretim teknikleri, satın alma stratejileri, satış ve reklamcılık yoluyla rekabetçi kalmaya odaklandılar “Mercedes” ve “Benz” markalarının ortak pazarlama faaliyetleri yeni kurulan “Mercedes-Benz Automobil GmbH” tarafından yürütülmeye başlandı. Dünyanın en eski iki otomotiv üreticisinin birleşimi, Daimler-Benz AG'nin kurulduğu Haziran 1926'da gerçekleşir. Yeni şirket, ilk Daimler-Benz ürün yelpazesini 1926 Berlin Otomobil Fuarı'nda Ekim ayı başlarında açıklar. Sergide, yeni Mercedes-Benz markasıyla piyasaya sürülen ortak geliştirilen ilk binek otomobil modellerinin tanıtımını yapar. 8/38hp seçenekli iki litrelik otomobil (W 02) ve 12/55 hp seçenekli üç litrelik model(W03)'in tanıtımı yapılır.
1926'yı takip eden yıllarda 2. dünya savaşı patlak verdi. Bakalım birleşme sonrası 2. dünya savaşında bu şirket nasıl ayakta kalacak? Bu yazı çok uzun oldu bu sebeple okuyucuyu yormamak adına 2 ye bölme kararı aldım. Yarınki yazımızda 2.dünya savaşı sonrası nasıl ayakta kaldıklarına, şirketin iş modeline Swot, Pestle ve Marka analizine, başarılarının arkasında yatan şeye, Nasıl bir marka algısı oluşturmaya çalışdıklarına ve yaratmaya çalıştığı değerlere değinip bunları adım adım açıklamaya çalışacağım.