İş dünyası, cinsiyet çeşitliliğinin iş sonuçları üzerindeki etkisini uzun süredir tartışmaktadır. Çeşitlilik bir şirketi daha üretken kılar mı?
Birçoğu evet diyor. Bazı araştırmacılar, cinsiyet çeşitliliğinin daha yenilikçi düşünceye yol açtığını ve yatırımcılara bir şirketin yetkin bir şekilde yönetildiğinin sinyallerini verdiğini iddia ediyor.
Hayır diyenler ise cinsiyet çeşitliliğinin firmaların etkinliğini düşüreceğini ve performansına zarar verebileceğini iddia ediyor.
Ancak çoğu araştırmacı bu soruya tek bir ülke veya tek bir sektör için baktı. Sonuç olarak, bulguları muhtemelen o ülke veya endüstri ile sınırlıdır. Bu bizi düşündürdü: Çatışan araştırma bağlamdaki farklılıklardan kaynaklanıyor olabilir mi? Bölge ve endüstri, insanların cinsiyet çeşitliliği hakkındaki görüşlerini etkileyebilir mi? Bu, çeşitliliğin daha güçlü sonuçlara yol açıp açmayacağını belirleyebilir mi?
Yürüttülen araştırmada, tam olarak bulunan şey buydu. 35 ülke ve 24 sektördeki 1.069 önde gelen firmanın katılımıyla gerçekleşen, pazar değeri ve gelirle ölçülen araştırmada cinsiyet çeşitliliği yalnızca “normatif” olarak kabul edildiği toplumlarda etkili olduğunu bulduk. Yani Normatif kültürel inançta cinsiyet çeşitliliğinin önemli olduğunu kastediyoruz.
Başka bir deyişle, cinsiyet çeşitliliği ve kültürler kendi arasında bir döngü yaratır. Cinsiyet çeşitliliğini önemli olarak gören ülkeler ve endüstriler bundan faydalanır diğerleri ise bundan mahrum kalır.
Örneğin, tarihsel olarak görece cinsiyet kapsayıcı bir bağlam olan Batı Avrupa'daki telekomünikasyon şirketlerinde kadın yüzdesinin bir şirketin piyasa değerine önemli ölçüde bağlı olduğunu bulduk. Özellikle, Blau’nun cinsiyet çeşitliliği endeksindeki% 10'luk bir artış, piyasa değerinde kabaca% 7'lik bir artışa neden olamaktadır. Bununla birlikte, tarihsel olarak cinsiyet çeşitliliği içermeyen Orta Doğu'da bulunan enerji sektöründeki bir firma için cinsiyet çeşitliliği şirket performansıyla ilgisizdi.
İlginç bir şekilde, çalışan kadınların normatif olarak kabul edildiği toplumlarda çeşitliliğin olumlu etkilerini gördük, ancak sadece düzenleyici(Descriptive) olan toplumlarda görmedik. Çalışan kadınların düzenleyici(Descriptive) desteği, normatif kabul ile ilişkili olsa da, aynı değildir. Bazı ülkeler güçlü kültürel desteğe sahiptir, ancak çok az yasal yapı mevcuttur. Diğerleri yasal yapılar baskın ve erkek egemenliği daha fazladır.
Örneğin Japonya'yı ele alalım. Küresel olarak en cömert ebeveyn ve evde bakım izni politikalarından bazılarına sahiptir, ancak aynı zamanda katı ataerkil çalışma kültürlerinden de muzdariptir. Bu nedenle, Japonya gibi ülkelerin, Batı Avrupa gibi kültürel kabul gören yerlerdeki firmalarla karşılaştırıldığında cinsiyet çeşitliliğinden çok fazla yararlanmadığını gördük.
Uluslararası karşılaştırmalarımız, bir ülkenin cinsiyet rolü tutumları gibi çeşitlilik normlarının çarpıcı önemini ortaya koydu. Veriler, çeşitliliğin işe yaraması için, işçilerin çeşitliliğin değerini satın almaları gerektiğini, sadece bununla ilgili bazı kuralları duymaları gerektiğini gösteriyor. Çeşitlilik -bir zorunluluk olarak görülmediğinde-, insanlar onun içsel değerine inandıklarında olumlu faydalar yaratır.
Çeşitliliğin değeri hakkındaki görüşlerin, getirdiği gerçek değer açısından bu kadar önemli olmasının üç ana nedeni olduğuna inanıyoruz. Ve bunlar, cinsiyet çeşitliliğinin faydalarını yakalamak isteyen yöneticiler için dersler sağlayabilir.
Çeşitlilik içeren bir iş gücü, yetenekler için çekici bir çalışma ortamına işaret eder.
Çok sayıda çalışmada, araştırmalar ABD ve Batı Avrupa gibi çeşitlilik yanlısı bölgelerdeki çalışanların çeşitli çalışma ortamlarını tercih ettiğini göstermiştir. 1000 katılımcının katıldığı bir ankette, Glassdoor şantiyesi, iş arayanların% 67'sinin bir teklifi değerlendirirken işgücü çeşitliliğine genel olarak baktığını buldu. Özellikle en iyi kadın adaylar, cinsiyete dayalı farklı çalışma ortamlarına önem veriyor. Yakın zamanda yapılan bir anket, kadınların% 61'inin nerede çalışacaklarına karar verirken işverenin liderlik ekibinin cinsiyet çeşitliliğine baktığını ortaya koydu. Paket servisi olan restoran, çeşitlilikle daha iyi iş çıkaran yerlere giden en yetenekli bireylerdir ve bu, belirli bağlamlarda farklı firmaları emsallerinden daha iyi performans göstermeye iten şey olabilir.
Eleştirmenler nedenselliğin tersine gidebileceğini iddia edebilir: Yüksek performanslı firmaların daha geniş bir yetenek yelpazesini cezbetmesi mümkündür. Ancak, ters nedenselliği ortadan kaldırmaya yardımcı olan bir dizi kontrol gerçekleştirdik.
Bu kontrollerden birinde, bir kuruluşun işgücüne daha fazla kadın ekledikten sonra performans değişikliklerini takip ettik. Ölçtüğümüz şirketler için zaman içindeki işe alma ve performans modellerini izleyerek, bu iki değişken arasındaki neden ve sonucu daha iyi çözebildik. Performans işe alımdan sonra geldiğinden, çeşitliliğin daha iyi finansal getiri sağladığına dair sonuçlarımızı destekledik.
Kısacası, çeşitliliğin firma performansında olumsuzluğa yol açtığına dair kanıt bulamadık. Aksine, çeşitliliğin bu şirketlerin başarısı için itici güç olduğunu gördük.
Çeşitliliğe değer verdiğinizde, çeşitli fikir alışverişini teşvik edersiniz. Önemli araştırmalar, farklı çeşitliliklerdeki ekiplerin daha yenilikçi fikirler geliştirebileceğini göstermiştir. Farklı bağlamlardan insanlar birlikte çalıştığında, benzersiz bakış açıları genellikle daha fazla yaratıcılığa yol açar.
Örneğin Hewlett, Marshall ve Sherbin tarafından yapılan araştırma, farklı geçmişlere ve deneyime sahip liderlerin şirketlerin daha fazla yenilik yapmasına yardımcı olduğunu gösterdi. Farklı liderlerin yeni, yaratıcı fikirlerin değerlendirildiği bir ortam yaratma olasılığı daha yüksekti. Bunun sayesinde farklı ekiplerin, son kullanıcılarıyla bazı ortak deneyimler yaşama olasılığının daha yüksek olduğunu keşfettiler. Bu avantajla ekipler daha iyi ürünler ortaya koyabildi.
Ancak çeşitlilik psikolojik güvenlik olmadan işe yaramaz. İnsanlar, yalnızca açıkça konuşacak ve karşıt bir görüş sunacak kadar rahat hissettiklerinde gruba benzersiz fikirlerle katkıda bulundular. Deneysel çalışmalar bunu daha da destekleyerek psikolojik güvenliğin fikir üretmenin anahtarı olduğunu gösteriyor.
Bu sonuçlar, bulgularımızla uyumludur. Ülkeler ve endüstriler kadınlara eşit derecede değer vermediğinde, bu ülkelerde çalışan kadınlar muhtemelen kuruluşlarında kendilerini psikolojik olarak güvende hissetmezler. Bu kadınların yenilikçi fikirleri olsa da, bunları masaya getirmekte tereddüt edebilirler. Ve bu olduğunda herkes kaybeder.
Farklı bir iş gücü, yatırımcılar için yetkin bir yönetime işaret eder.
Cinsiyet çeşitliliği, yatırımcılara bir firmanın iyi yönetildiğinin de sinyalini verebilir. Piyasa değerlemesine ilişkin sosyolojik araştırmalar, yatırımcıların, firmaların işe alımda çeşitli grupların dahil edilmesi gibi yaygın olarak kabul edilen “en iyi uygulamaları” kullandıklarında değer verdiklerini ve bu normları ihlal edenleri cezalandırdıklarını göstermektedir.
Bir yatırımcı, cinsiyet çeşitliliğini kabul eden bir bağlamda olsaydı, bu farklı şirketlere yüksek değer verme olasılığı daha yüksekti. Aslında, önceki araştırmalar, firmalar çeşitlilik girişimleriyle ilgili bir ödül kazandıktan sonra hisse senedi fiyatlarında bir sıçrama bile göstermiştir.
Bulgumuz, kadın yönetim kurulu üyelerini işe alan firmaları ödüllendiren yatırımcılar ile tutmayanlar arasındaki farkları analiz eden geçmiş araştırmayı genişletiyor. Kadın yönetim kurulu üyelerine değer verenler genellikle, cinsiyete ve diğer çeşitlilik biçimlerine güçlü bir şekilde değer verme eğiliminde olan bir endüstri olan emeklilik fonlarının bir parçasıydı. Yapmayanlar genellikle daha eski, kültürel olarak daha az liberal endüstrilerin parçasıydı.
Özetle, çeşitlilik ve şirket performansı arasındaki bağlantı bir zamanlar düşündüğümüz kadar siyah beyaz değil. İş dünyasının birçok yönü gibi, çeşitliliğin etkisi de bağlama bağlıdır, özellikle de cinsiyet çeşitliliği ve katılımı ile ilgili ülke ve endüstri normlarına.
Bununla birlikte, hemen hemen tüm şirketler için, cinsiyet çeşitliliğine yapılan yatırımın iyi olduğuna inanıyoruz. Çoğu ölçütle, küresel iş topluluğu kadınları ve ekonomide kadınların önemi konusunda daha fazla destekleyici hale geliyor. Bu, olumlu bir geri bildirim döngüsüne yol açıyor cinsiyet çeşitliliğini destekleyen firmalar, bu faydaları daha erken yakalayacak ve rakiplerinden daha uzun süre dayanmalarına yol açacaktır.