Arkadaşlar markalar şirketler serisinde bugün sizlere bu seri hakkında sizler kısaca bilgilendirmek isterim. Bu seride ulusal ve yerel markaların kullandıkları stratejilerden, kriz dönemlerinden nasıl kurtulduklarından, tarihlerinden ve yaptıkları işlerden bahsedeceğim. Bugünkü konuğumuz Fiyat performans liderlerinden biri olan
Xiaomi. İnceleme istediğiniz şirketleri yorumda belirtirseniz seve seve yazarım.
Xiaomi markasından, tarihinden, izlediği pazarlama ve yönetim stratejilerden, varsa yasadığı kriz durumlarında ve bu durumun nasıl üstesinden geldiklerinden nasıl ucuz ürün satabildiğinden bahsedeceğim. Umarım eğlenebilirsiniz.
Markayı kısaca tanıyalım:
Xiaomi Çin merkezli dünyanın 3. en büyük telefon üreticisidir. "Xiao" darı ve buğday anlamına gelmektedir. Çinde sıklıkla tüketilmektedir. Budist inanca göre "Xiao" Pirinç tanesi bazen bir dağ kadar büyükür mentalitesini taşımaktadır. Yani "Xiao" mükemmellik için çabalamak yerine küçük şeylerden çalışmak istediğini öne sürerken "Mi" Mobil ve impossible kelimelerinin kısalmasıdır ve şirketin başlatılmasında karşılaşılan engelleri ifade eder. Kurucusuna göre bu isim sevimli devrimsel ve yenilikçidir. Xiaominin ürün sıkalasın da akıllı telefonlar, mobil uygulamalar, dizüstü bilgisayarlar, çantalar, kulaklıklar, ayakkabılar, spor bantları, temizlik aletleri vs adını bile sayamayacağımız çeşitli alanlarda ürünleri bulunmakta. Bugün toz bezlerinde bile Xiaomi markasını görebilmekteyiz. 2011'de telefon piyasasına girmesi ile dengeleri alt üst etmiştir. Dünya genelinde 10.000 den fazla çalışanı olan şirketin 2014 te Çinde en çok satın alınan marka olmuş. Şu an da ise diğer Çinli devler ile ilk 3'e oynamaktadır. 2019 da dünya genelinde %14 pazar payı olan Apple'ı pazar payı %9la Xiaomi %8'le Oppo takip etmektedir. 2019 yılında satışlarını %20 arttırmayı başaran marka 13,38 miyar dolarlık net satış gelirine sahiptir. Bu aralar atılım peşinde olan marka Amerika ile kriz yaşayarak satışlarında büyük yüzdeler kaybeden Huawei'nin yerini doldurmaya çalışmakta. Kurucusu ve Ceo'su Lei Jun'dur. Forbese göre Çindeki en zengin 25. dünya geneli milyarderler arasında 143. sıradadır. Yatırımcılarının arasın Alibaba ve Qualcomm gibi devlerin olduğu bu marka dünyanın en değerli 74. şirketidir.(2019)
Markanın Tarihine Değinelim:
[1]2010: 6 Nisan 2010'da Xiaomi, Lei Jun ve diğer altı kişi tarafından birlikte kuruldu:
- Lin Bin, Google Çin Mühendislik Enstitüsü başkan yardımcısı
- Dr. Zhou Guangping, Motorola Pekin Ar-Ge merkezinin üst düzey yöneticisi
- Liu De, Pekin Teknoloji Enstitüsü endüstriyel tasarım bölüm başkanı
- Li Wanqiang, Kingsoft(Yatırımcısıları arasında "Lei Jun" var) Sözlük genel müdürü
- Wong Kong-Kat, ana geliştirme müdürü
- Hong Feng, Google Çin'in kıdemli ürün yöneticisi
- İlk kurumsal yatırımcılar arasında Temasek Holding, IDG Capital, Qiming Venture Partners ve Qualcomm gibi şirketler vardır.
Şirketin ilk yaptığı iş Android bazlı telefonlar için tema ve başlatıcılar(Launcher, arayüz) geliştirmekti. İlk MIUI arayüz tasarımı tasarımı Samsung'un Touchwiz ve Apple'nin IOS tasarımına çok çok benzemektedir.
2011: Xiaomi Mi 1 akıllı telefon Ağustos 2011'de duyuruldu. Cihazda Android kurulumuyla birlikte Xiaomi'nin MIUI ürün yazılımı vardı. İlk Xiaomi Mi 1 akıllı telefon daha sonra Asya ve Doğu Asya teknolojik pazarlarında piyasaya sürüldü.
2012: Ağustos 2012'de, akıllı telefonun ilk sürümünü izleyen Xiaomi Corporation, Xiaomi Mi 2 akıllı telefon adlı yeni cihazını duyurdu. Yeni bellenim en güncel Android Sürümü ile güncellenerek önceki sürümden geliştirildi. [25]
2013: 5 Eylül 2013 tarihinde, Xiaomi CEO'su Lei Jun, Tayvan'ın Sony TV üreticisi Wistron Corporation tarafından bir araya getirilecek olan Android tabanlı 47 inç 3D özellikli bir Smart TV başlatmayı planladığını duyurdu. Şirket, Sony'in pazara nufus etme gücünü kullanmak istediklerini belirtti. Eylül sonunda Xiaomi, Mi 3 telefonunu duyurdu. Ekim 2013 itibariyle Xiaomi, Çin'de en çok kullanılan beşinci akıllı telefon markası oldu. 2013 yılında 18,7 milyon akıllı telefon sattı.
2014: 2014 yılında Xiaomi, Singapur'daki ilk uluslararası merkezi ile Çin dışında genişlediğini açıkladı. Bölgede gelecekteki ürün lansmanları ve faaliyetleri burada kurulacaktır. Singapur'un ardından şirket Malezya, Filipinler ve Hindistan'da açıldı ve önümüzdeki aylarda Endonezya, Tayland, Rusya, Türkiye, Brezilya ve Meksika'ya girmeyi planlıyordu.
-21 Şubat 2014'te Xiaomi'nin Redmi ve Mi 3 telefonu Singapur'da piyasaya sürüldü. Xiaomi Mi 3 serileri Singapur'daki açılış günü satışından 2 dakika sonra satıldı.
-Mart 2014'te XiaomiStore.com.au web sitesi aracılığıyla Avustralya'da Xiaomi cep telefonlarını çevrimiçi satmaya başladı. Xiaomi yakında mağazanın 25 Temmuz 2014 tarihinde kapatılmasını kararlaşırıldıktan sonra satışlar durduruldu kısa bir süre sonra, web sitesinin kendisi de 7 Ağustos 2014'te kaldırıldı.
-Bir endüstri yorumcusu, Xiaomi'nin Avustralya web sitesini daha önce benzeri görülmemiş bir şekilde kapatma eylemini şöyle anlattı: “Daha önce hiç karşılaşmadım. Stratejik bir hareket olmalı. ” Bu dönemde, Avustralya'ya Xiaomi cep telefonları satan yalnızca bir çevrimiçi satıcı, yani Hong Kong'da bulunan Yatango (eski adıyla MobiCity), bu iş 2015'in sonlarında bu ortaklığın bitmesine rağmen halen faliyetlerini sürdürmektedir.
-17 Mart 2014 tarihinde Redmi Note phablet Xiaomi CEO'su Lei Jun tarafından açıklandı.
-Nisan 2014'te Xiaomi, xiaomi.com'un yerini resmi Xiaomi etki alanı olarak alarak, şimdiye kadar Çin'de satın alınan en pahalı etki alanı adı olan 3.6 milyon ABD Doları tutarında bir rekor kırdı.
-Aralık 2014'te Xiaomi, eski Morgan Stanley analisti Richard Ji tarafından 1 milyar ABD dolarını aşan bir fon olan Hong Kong merkezli teknoloji fonu All-Stars Investment Limited tarafından yönetilen bir dizi özkaynak finansmanını tamamladı. 45 milyar ABD dolarını aşan tutarı, dünyadaki en değerli özel teknoloji şirketlerinden biri haline geldi.
-Şirket 2014 yılında 60 milyondan fazla akıllı telefon sattı.
2015
-Nisan 2015'te Xiaomi, Mi cihazlarını Hindistan'ın iki büyük e-ticaret sitesinden ve çevrimdışı perakendecilerden ilk kez sunacağını açıkladı.
-23 Nisan 2015'te Xiaomi Hindistan'da başka bir ülkeden önce piyasaya sürülen ilk telefon olan Mi 1s adlı yeni bir akıllı telefonu duyurdu. Xiaomi Mi Band da aynı etkinlikte lanse edildi.
-27 Nisan 2015 tarihinde, Ratan Tata(Araştırın, Herifin acayip bir pazarlama stratejisi var)'nın Xiaomi'de hisse sahibi olduğu bildirildi.
-30 Haziran 2015'te Xiaomi, yerel olarak üretilen Redmi 2'nin piyasaya sürülmesiyle Brezilya'ya genişlediğini duyurdu; şirket Çin dışında bir fabrikada ilk kez bir akıllı telefonunu monte etti.
2016
-24 Şubat 2016'da Xiaomi Mi 5 akıllı telefonunu piyasaya sürdü.
-9 Mart 2016'da Xiaomi, Redmi Note 3'ü Hindistan'da satışını başlattı. O zamanlar bütçe segmentinde çığır açan bir akıllı telefondu ve Hintli müşteriler tarafından iyi karşılandı. Yılda rekor satışlar yaptı ve Xiaomi markası büyümeye devam etti.
-Brezilya'da faaliyete geçtikten kısa bir süre sonra şirket 2016'nın ikinci yarısında ülkeyi terk etti.(Nedeni açıklanmadı ancak asılsız teoriler var)
-Temmuz 2016'da Liu Shishi, Wu Xiubo ve Liu Haoran gibi Çinli sanatçılar, Xiaomi'nin Çin'deki Redmi serisinin ilk büyükelçileri oldular.
-Ağustos 2016'da Xiaomi, Solar Electro Bangladesh Limited aracılığıyla Bangladeş'e girdi.
-Eylül 2016'da Xiaomi'nin cep telefonları, ABC Data ile ortaklıklarıyla Avrupa Birliği'nde resmi olarak kullanılabilir hale geldi.
2017
-20 Şubat'ta Xiaomi resmi olarak Pakistan'da faaliyete geçti ve Mi ve Redmi Note serisini ülkeye getirdi.
-19 Nisan'da Xiaomi, amiral gemisi telefonu Mi 6'yı piyasaya sürdü.
-Mayıs ayında Xiaomi iki MI Home mağazası açtı; biri Bangalore'da (Hindistan) ve diğeri Bangladeş'te. Bölge için planlanan birkaç taneden biridir.
-25 Mayıs'ta Xiaomi, Mi Max 2'yi piyasaya sürdü.
-26 Ağustos'ta Mi 5x ile birlikte yeni MIUI v9 piyasaya sürüldü.
5 Eylül'de Xiaomi, markasi altındaki ilk Android One akıllı telefonu olan Mi A1'i piyasaya sürdü: Xiaomi tarafından oluşturuldu, Powered by Google. Etkinlik anahtar notunda Xiaomi, yaklaşık altı ay önce Mi A1 Android One akıllı telefon için Google ile çalışmaya başladıklarını belirtti. Telefonun alternatif bir sürümü de MIUI ile kullanılabileceği açıklandı ve MI 5X olarak bilinir.
Ekim ayında AB'nin ilk Mi Mağazası Yunanistan'ın Atina kentinde açıldı.
7 Kasım'da Xiaomi İspanya'da çalışmaya başladı ve Mi A1 ve Mi Mix 2 akıllı telefonlarını piyasaya sürdü.
2017'nin üçüncü çeyreğinde Xiaomi, Hindistan'ın bir numaralı akıllı telefon markası haline gelmek için Samsung'un tahtını devraldı. Xiaomi bu dönemde 9.2 milyon adet sattı.
2018
-20 Şubat'ta Xiaomi ilk Mi Mağazalarını Filipinler'de açtı.
-Mart 2018'de, Çin'in Pekin'deki yıllık yasama oturumunda, Xiaomi CEO'su Lei Jun, Xiaomi'nin "her zaman ABD pazarına girmeyi düşündüğünü" ve 2018'in sonlarına veya 2019'un başlarına kadar ABD akıllı telefon pazarında başlayacağını açıkladı. Xiaomi zaten ABD'de gibi güç bankaları ve Bluetooth hoparlörler gibi çeşitli ürünleri satıyordu .
-3 Mayıs 2018'de Xiaomi, Hong Kong Borsası'nda halka açılmak için başvuruda bulundu ve 2014'ten bu yana dünyanın en büyük halka arz artışı olması beklenen halka arzda 10 milyar dolar toplamayı hedefledi.
-3 Mayıs 2018'de Xiaomi, İngiltere, İrlanda, Avusturya, Danimarka ve İsveç'te akıllı telefonlar satmak için 3 (telekomünikasyon) ile ortaklaşa olduğunu açıkladı
-Temmuz 2018'de Xiaomi, önümüzdeki birkaç yıl içinde bir üretim tesisi kurmak amacıyla Bangladeş'teki ofisini açtı.
-Eylül 2018'de Xiaomi, Hindistan'daki 4. 'Mi Home' deneyim mağazasını başlattı.(Yakında Türkiyeye gelecek ürünleri canlı canlı test edeceğiz) Ayrıca İngiltere'deki ürünlerini de piyasaya sürerek İngiltere müşterilerine gümrük ücreti ödemeden alışveriş yapmalarını teklif ettiler.
2019
-Mart 2019'da, AMTD ile ortaklık yapan Xiaomi, Hong Kong'daki sekiz sanal banka lisansından birini aldı. Şirket ayrıca ekranında bir parmak izi tarayıcısı olan Xiaomi Mi 9 telefonunu tanıttı. Bu telefon sanal kart altyapısı bulunan markanın ikinci telefonu oldu(Ülkemizde bu özellik kullanılmamakta.).[1]
İş modeli
Xiaomi şirketin diğer premium akıllı telefonlara kıyasla bileşen kalitesinden ve performansından ödün vermeden telefonu neredeyse malzeme fiyatlarında fiyatlandırdığını söyledi. Şirket ayrıca, telefonla ilgili çevre birimleri, akıllı ev ürünleri, uygulamalar, temalar satarak da kazanç sağlar. Yani telefonda öneriler kısmında gördüğümüz reklamlar bu modelin meyveleridir. Xiaomi teknolojik ürün satışlarını uzun vadede yazılım ve hizmet sunmanın bir aracı olarak görüyor: "Biz bir internet ve yazılım şirketiyiz bir donanım şirketinden çok daha fazlası." olarak tanımlıyorlar kendileri. Şirketin gelirinin% 94'ü Apple'dan daha yüksek bir oran olan cep telefonu satışlarından geldi.
İlk başta, genel masrafları azaltmak için Xiaomi, yalnızca çevrimiçi mağazasından satış yapan herhangi bir fiziksel mağazaya sahip değildi. Son yıllarda, Çin pazarlarındaki diğer düşük maliyetli rakiplerin stratejileriyle mücadele etmek için yeni mağazalar açtılar. Ayrıca geleneksel reklamcılıktan vazgeçti ve ürünlerini tanıtmak için sosyal ağ hizmetlerine ve ağızdan ağıza pazarlamaya güveniyor
Xiaomi, müşteri geri bildirimlerini yakından dinlediklerini, yaklaşan özellikleri kendilerinin test etmelerini için çevrimiçi topluluk oluşturuyorlar Lei Jun bunu şöyle anlattı: Eğer bir telefon yaparsam, bana bunun için ne istediğini ya da neyin yanlış olduğunu kullanıcılar kadar kimse daha iyi bilemez. İsteklerinizi belirtin yakın bir zaman içinde gerçekleştiğini bile görebilirsiniz. Bu durumu bizzat kendim şahitlik ettim ve uzun uğraşlar sonucu ile Xiaomi telofonumda ki bir güncellme sonrası Avrupa Romundaki %10 fazla enerji tüketim sıkıntısı kendi forumlarında defalarca dile getirdim. Forumda gördüğüm kadarıyla 1 kaç kişinin dile getirmesiyle bu sorunu bir sonraki update'de çözdüler. Hani bu updateler her ay olmasa 2 ayda 1 stabil olarak muhakkak yayıladılar. Şu an nasıl bir bilgim yok. Forum bir hiyerarşi yapısında ilerliyor. Kullanıcı bir üst makama o da bir diğerine en sonra genel merkeze.
Ek olarak; Size şöyle açıklayayım Xiaomi ürünlerini mümkün olduğunca güncel tutmaya çalışıyor. Yani Samsung'un Sony'in Lenovo'nun Lg'nin Apple 'in(Applenin ne kadar ihtiyacı var muamma) misli misli fazla güncelleme gönderiyor. Bir hata karşılaşıldımı çözümü o kadar hızlı oluyorki siz bile şaşırıyorsunuz. Bu Yönetimi çook beğeniyorum. Aldığım Redmi Note 5 Android 7 ile geldi. 8 aldı, 9 aldı. 10'un yakında geleceği söyleniyor.
"DUY DUY REALME RAKİBİN BAK NELER YAPIYOR"
Uygulamada, Xiaomi'nin ürün yöneticileri şirketin kullanıcı forumlarında gezinmek için çok zaman harcıyorlar. Bir öneri alındığında, hızlı bir şekilde mühendislere aktarılır. Bu nedenle, özellikler sadece bir hafta içinde konseptten nakliye ürünlerine dönüşebilir. Şirket daha sonra her hafta Salı günü öğlen Pekin'de yeni yazılım yapıları ve olası küçük donanım düzenlemelerini içeren yeni bir telefon serisi gönderiyor. Xiaomi bu sürece "siz inşa ederken biz tasarım yapalım" diyor.
Bir patent araştırma ve analiz firması GreyB Services tarafından Aralık 2016'da yayınlanan patent peyzaj raporuna göre, 6989 patente sahiptir. Broadcom, Intel ve Microsoft gibi birçok şirket ile agresif patent kazanma / lisanslama anlaşmaları nedeniyle. Patent alımı, Xiaomi'nin patent davalarına karşı bir savunma oluşturmak için küresel genişleme planıyla uyumlu zayıf patent portföyünü güçlendirmek için stratejik bir adımdı. Şimgesi ise beyaz bir Tavşan ne kadar imali değil mi?
Xiaomi Neden Satın Alınmalı?
Arkadaşlar Xiaomi'nin kullandığı arayüz çok hızlı ve tepkiseldir. İpler kullanıcının elindedir. Çok hızlı güncelleme gelir, telefonlar mümkün olduğunca güncel tutulmaya çalışılır. Realme telefonumdaki istemediğim uygulamaları kapatmak için 2-3 gün göbeğim çatladı. Bu Xiaomide dk'lar içinde yapılmakta.
Xiaomi developerler için muazzam bir marka dünya çapında bağımsız gönüllü geliştiriciler tarafında o kadar fazla custom rom yapılıyorlar ki ve bu romlar o kadar iyi uyumlu hızlı muazzam çalışıyorlar ki standart global romlardan kat ve kat performanslı olduğunu telefonu şahlandırdıkları söyleniyor. Hedeflerim arasında Mi 9T alıp LinageOs kurmak var. He bu geliştiricilerin el altından Xiaomi tarafından ve Google tarafından bağışlarla desteklendiğini unutmayalım.
Kullanıcıların en az garantiye başvurduğu markalarından biridir. Sağlamdırlar yani. Üretim hattı ve ürünler sık sık test edilir.
Ürünlerini %5 kar payı ile satarlar bazen daha az. Bunu ben demiyorum. Şirket politikalarında var. Yani aynı özellikte bazen daha zayıf Samsung telefonlara nazaran min 600- 1000 tl daha ucuzdurlar.
Samsung'un güncel amiral gemileri 10.000 TL ile satışa çıkarken Xiaomi'nin Samsung'tan %35-40 daha düşük fiyatla amiral gemisini satın alabilirsiniz. Şu devirde telefonlarda marka takıntısını anlamıyorum. Artık telefonlarda marka zihniyeti yıkılmalı her telefon stabil çalışıyor güncelleme alıyor sonuçta yani hangi marka F/P oranına bakılmalı pazar doyuma ulaştı artık. Bu rakamlar Dxomark sitesinden aldım kamera kalite değerlendirmesi.
Xiaomi İsim hakları yüzünden cc9'u Avrupa'da Mi 10 pro olarak bu ay tanıttı. TR de güncel fiyatı 4.300 TL. Iphone 11.800 TL, Note 10 plus 8.300 TL taktir sizin değerli okuyucular.
Destekleriniz için Teşekkürler, İstediğiniz markaları yorumda belirtirseniz hakkında yazı yazmaktan zevk alacağımı dile getiririm. Sağlıklı günler.
2020
,
Hakkında
,
İnceleme
,
İş Modeli
,
Markalar
,
Marketing
,
Mi
,
Nasıl
,
Pazarlama
,
Redmi
,
Strategy
,
Şirketler
,
Xiaomi
,
Yöntem