Ek gelir yaratmak için başlayan 13 ünlü şirket
Maddi kriz ortamlarında ek işler daha popüler hale gelirken, sadece birkaç kişi projelerini milyonlarca dolarlık şirketlere dönüştürmeyi başardı.
Milyonlarca veya milyarlarca dolarlık yatırım alan en tanınmış şirketlerden bazıları küçük bir yan proje olarak başladı ... bazen bir garajda, bir bodrumda, hatta daha büyük bir şirkette.
Apple'dan Under Armour'a kadar bu şirketler mütevazi bir başlangıçla bu duruma geldi.
Apple
Apple devasa bir teknoloji şirketi haline gelmeden önce, iki kurucu ortağı için bir yan projeydi.
1976'da Steve Jobs Atari'de gece vardiyasında çalışıyordu. Steve Wozniak HP ise bir mühendisti. Boş zamanlarında, "Apple I" olarak bilinen bir garajda bir bilgisayar inşa etmeye çalıştılar. Makineyi Atari parçalarını kullanarak yaptılar ve sonunda yatırım yapmayı reddeden Jobs'un patronuna sundular.
Sonraki on yıl içinde Apple, teknoloji endüstrisinde devrim yaratarak iPod olan bir mp3 çalar, iTunes olan bir medya oynatıcı yazılımı ve iPhone olan bir telefon geliştirdi.
Facebook
Facebook projesi bir yurt odasında başladı.
2003 yılında Harvard birinci sınıf öğrencisi Mark Zuckerberg, öğrencilerin diğer öğrencileri çekiciliğe göre yargılamalarına izin veren Facemash'i yarattı. Site iki gün içinde kaldırılsa da, Zuckerberg ve arkadaşlarına - Eduardo Saverin, Dustin Moskovitz ve Chris Hughes - 2004 yılında Facebook adlı bir sosyal ağ sitesi oluşturmaları için ilham verdi. Öğrenciler Harvard.edu maileerini kullanarak siteye giriş yapılması tasarlandı. Çeşitli üniversitelere e-postayla tanıtım gönderdiler ve nihayetinde ülkenin dört bir yanındaki kolejlere kadar yayıldı. Facebook üniversite hayatının dışında genişlerken bir yandan gelişen teknoloji şirketine dönüştü.
Bugün Facebook, en büyük sosyal medya platformlarından biri olarak kabul ediliyor ve dünya çapında 2 milyar insana ulaşıyor.
Instangram
Instagram, popüler bir sosyal medya platformu haline gelmeden önce kurucusu için bir yan projeydi.
2009'da Instagram kurucu ortağı Kevin Systrom Nextstop.com'da ürün yöneticisi olarak çalışıyordu. Gündüz işinde olduğundan gece ve hafta sonları nasıl kod yazacağını öğreniyordu. Sonunda, FourSquare'e benzer, ancak daha fazla resim tabanlı bir mobil check-in uygulaması olan Burbn'ı kurdu.
Systrom günlük işini bıraktı ve sonunda 500.000 dolar topladı ve kurucu ortağı Mike Krieger'i işe aldı. 2010 yılında, çift resmi olarak Instagram'ı başlattı ve ilk hafta 100.000 kullanıcıya ulaştı. 2012 yılında kuruluşundan henüz 18 ay geçmişken Facebook şirketi 1 milyar dolara satın aldı. Bugün 1 milyardan fazla aktif Instagram kullanıcısı var.
Spanx
Spanx'ın kurucusu, shapewear şirketini kurmadan önce bir pazarlamacıydı.
90'lı yılların sonlarında Sara Blakely, bir ofis tedarik şirketi olan Danka'ya faks makineleri satmaya çalışırken kapı kapı dolaşıyordu. Bir gece dışarı çıkmak için giyinirken, külotlu çorapından ayakları kesmeye karar verdi. Sonuçlar Blakely'ye bu sezgisel tasarımı bir işletmeye dönüştürmek için ilham verdi.
Gündüz işini yaptıktan sonra kendi patentini almak, araştırma yapmak ve üreticiler ile iletişime geçmek için geceler geçirecekti. Sonunda bir çorap üreticisine ile, gece ve hafta sonları bir prototip oluşturmaya çalıştı. 2000 yılında, bir kadın giyim şirketi olan Spanx doğdu.
2012'de Blakely, en genç kadın milyarder seçildi (şu anda Kylie Jenner tarafından tutulan bir kayıt) ve bugün 1,1 milyar dolar değerinde net geliri var.
Twitter
Twitter'da ek gelir yaratmak amacıyla başladı.
2005 yılında Jack Dorsey, podcast platformu Odeo'da bir programlama işine başladı. Bir yıl sonra, Apple, iTunes'un podcast'lere izin vermesinden sonra şirket boşa çıktı. Odeo CEO'su Evan Williams,
Dorsey'nin bir yandan işine devam ederken bir yandan insanların durumları gerçek zamanlı olarak güncelleyebileceği bir siteyi geliştirmeye başladı adı "hackathon" idi. Temmuz 2006'da resmi olarak başlatılan ve Twitter olarak adını değiştirene kadar Odeo'da bir yan proje olarak twitter üzerinde çalışmaya devam etti. Ertesi yıl kendi şirketi oldu ve Dorsey CEO oldu.
Twitter, 2019'un son aylarında 152 milyon günlük aktif kullanıcısıyla en popüler sosyal medya platformlarından biri haline geldi.
Craigslist
Craigslist, kurucunun arkadaşlarına gönderdiği küratörlü bir e-posta olarak başladı.
1995 yılında Craig Newmark, arkadaşlarına San Francisco çevresindeki ilginç olayları vurgulayan bir e-posta gönderdi. İlk e-posta 10-12 kişiye gönderildi, ancak sonunda ağızdan ağza yayıldı. Newmark adında bir liste sunucusuna ve daha büyük bir web sitesine geçerken e-posta listesi hızla büyümeye başladı. 1999'da Newmark günlük programcısı olarak işini bıraktı ve Craigslist'i bir şirkete dönüştürdü.
Craigslist, web sitesinin kendisi basit ve yetersiz tasarlanmış olarak tüm dünyada 700 şehre ve 70 ülkeye yayıldı.
WeWork
WeWork'in kurucusu ofis alanı şirketini yarattığında bebek kıyafetleri yapıyordu
Adam Neumann, ekstra para kazanmanın yollarını ararken Brooklyn'de bir bebek giyim şirketi olan Krawlers'ı yönetiyordu. Mimar Miguel McKelvey, Krawlers'ın işlettiği binada çalıştı ve iki adam binada birkaç boş ofis alanı olduğunu fark etti. Çift, 2008 yılında, o binadaki ofis alanlarını kiralamayı amaç edinen Green Desk'i başlattı. Bu şirketi ev sahibine sattılar ve sonunda 2011'de New York'ta WeWork'u açtılar.
Neumann geçen yıl şirketten çıkarıldı. WeWork, web sitesine göre, bu yıl New York, Miami, Chicago, Seattle, Los Angeles, Sidney, Melbourne ve Prag, Şangay gibi daha fazlasında alana bu sayede 100 farkli bölgeye genişlemeyi planlıyor.
Armour
Armour'un kurucusu, şirketi ilk geliştirdiğinde kolej futbolcusu idi.
Kevin Plank, 90'lı yıllarda Maryland Üniversitesi'nde bir kolej futbolcusu idi. Bu süre zarfında, pamuklu gömleklerinin sahada terlediğinde vücuduna yapışmasından bıktığını söyledi. Teri emmeyecek bir gömlek geliştirmek için bir proje başlattı. 1996'da sentetik bir taban katmanı kullanan prototipe sahipti. Üniversiteyi bitirdiğinde, büyükannesinin bodrumundan faaliyet gösteren Armour bir iş haline geldi. Plank, ürünlerini doğrudan NFL'deki oyunculara göndererek başarılı oldu.
Bugün, "Under Armour," 2019 yılında 5,3 milyar dolar gelir ile spor giyimde önde gelen şirketlerden biridir.
Yankee Candle
Yankee Candle bir zamanlar gençlerin ek gelir kaynağıydı.
1969'da 16 yaşındaki Mike Kittredge, annesine hediye olarak boya kalemlerinden bir mum yaptı. Bir komşu mumu gördü ve Kittredge'den onu tanesini 2 dolara yapmasını istedi. Sonunda, Kittredge onu ebeveyninin garajından ve bodrumundan çalışan bir hobi'ye dönüştürdü. 1973 yılında Yankee Candle, Massachusetts'te eski bir kağıt fabrikasına taşındı ve şirketi 1998'de 500 milyon dolara sattı.
Boston.com'a göre, bugün Yankee Candle'ın Yankee Candle ürünleri satan 19.000'den fazla perakendecisi ile 500 mağazası var.
TheKimm
TheKimm kurucuları için bir tutku olarak başladı.
2012 yılında Carly Zakin ve Danielle Weisberg NBC'de ortak yapımcılar olarak çalışıyorlardı ve kendilerini tanımlayanlara göre haber bağımlılarıydı. Haber endüstrisinde işlerinin izin verdiğinden daha fazlasını yapmak istediklerini çabucak fark ettiler, böylece doğrudan insanların e-posta kutularına bir haber listesi gönderecekleri bir proje başlattılar.
Hiç kimse yatırım yapmasa da işlerini bıraktılar ve tam zamanlı olarak bu projeye odaklandılar. Aralarında 4.000 dolar topladılar ve kredi kartına yüklendiler. Ancak ilk e-postalarını yolladıktan ve TheKimm markası doğduktan sonra her şey değişmek üzereydi.
Bugün, Kimm'in Hillary Clinton ve Oprah'ı içeren yedi milyon abonesi var.
OculusVR
Sanal gerçeklik OculusVR kurucusu için bir yan projeydi.
2011 yılında Palmer Luckey gazetecilik okumak için Cal State Long Beach'e katıldı ve USC'nin Karma Gerçeklik Laboratuarı'nda mühendis olarak çalıştı. Aynı zamanda Luckey garajında teknoloji endüstrisinde dalgalar yaratacak son teknoloji sanal gerçeklik gözlükleri geliştiriyordu. 2012'de Luckey üniversiteden ayrıldı ve tam zamanlı yan projesine odaklandı. Şirketine OculusVR adını verdi. Şirket, Kickstarter'da 2,5 milyon dolar topladı. 2014 yılında Facebook şirketi 2 milyar dolara satın aldı.
Bugün, Luckey şirketi yeni bir iş üzerinde çalışmak için terk etti, ancak Facebook şirketin 2019 yılında 100 milyon dolardan fazla gelir kazandığını açıkladı.
Imgur
İmgur'un kurucu ortağı, fotoğraf paylaşım sitesini oluştururken bir öğrenciydi.
Alan Schaaf, 2009 yılında Ohio Üniversitesi'nde PhotoBucket ile rekabet edecek bir resim yükleyici oluşturmaya başladığında öğrenciydi. Proje inşası iki hafta sürdü ve Reddit'e yükledi. İnternet sitesi İmgur adını aldı. İlk yılında, site her ay yarım milyon sayfa görüntülemesi aldı. 2011 yılında Schaaf işini San Francisco'ya taşıdı ve resmen bir şirket oldu.
Fast Company'ye göre, Imgur'un aylık 250 milyon aktif kullanıcısı ve gelişen bir internet topluluğu var.
Khan Academy
Khan Academy kurucusu bir eğitim işine başladığında bir hedge fonunda çalışıyordu.
Bir riskten korunma fonundaki günlük işinden sonra, Sal Khan kuzenini Yahoo Doodle ve telefon üzerinden 2004'te ders verdi. Kısa süre sonra, kendi ders videolarını yayınlamaya başladı ve bunları YouTube'a yükledi. 2008 yılında Khan Academy resmen doğdu, ancak sadece boş zamanlarında çalışıyordu. Khan'ın günlük işinden ayrıldı ve Khan Academy'de tam zamanlı çalıştığında yıl 2009 olmuştu.
Şirket, Google'dan 2 milyon dolar ve Bill ve Melinda Gates Vakfı'ndan yıllık 1,5 milyon dolarlık hibe almaya devam ediyor.