Merhabalar saygı değer okuyucularım;
Bu yazımda Oracle firmasından bahsedeceğiz. Tarihinden ve ne iş yaptıklarından söz edeceğiz. Kendileri Microsoft'tan sonra dünyanın 2. en büyük bağımsız yazılım şirketidir. Dünyanın en değerli şirketleri arasında 81. sıradadır.(2019) Oracle, veri tabanı uygulamaları, server ve depolama hizmetleri, şirket yönetim ve gözetim uygulamaları(Monitoring), ara yazılım, Business Intelligence programları, uygulama, arama motoru ve arşivleme çözümleri sunmaktadır.
Örnekle açıklayalım. Sizin bir ticari işletmeniz var. Depoya yeni mal geldi. Siz o malın depoda sadece barkotunu okutarak, o malın sayımını, stokunu, muhasebesini, vergisini, ürün bilgilerini, site stok entegrasyonuna varıncaya kadar pek çok şeyi tek programdan sadece barkot okutarak yapıp bu programla detaylı raporlara, inceleme ve görüntülemelere tek ekran üzerinden ulaşabilmekte. Aynı zamanda gerekli kişilere görevlendirme atayabilmekte. Yada çok büyük datalara sahip şirketlerin bu dataları daha kolay işleyip analiz edilmesini sağlamakta. Sigorta şirketleri bu tür yazılımları çok kullanır. Yada tasarımcıların veya yazılımcıların işini kolaylaştırmak için altyapı programları da yapmakta.
Oracle, Amerikan çok uluslu bir şirkettir. Merkezi Kaliforniyada'dır. Oracle 1977 yılında Larry Ellisonve diğer 2(Bob Miner, Ed Quates) arkadaşı tarafından 1977 yılında SDN(Software Develoment Agency) adı altında kurulmuştur. Daha sonra 2 kez ad değiştiren şirket en son Oracle adında karar kılmıştır.
Ellison 1070 yılında şirketlerin teknoloji entegrasyonu prototipi hakkında yazılan ve veri bankalarını anlatan bir makaleden ilham almıştır. O sıralar IBM firmasının "System R" adı altında hali hazırda bir database'si mevcuttu. Ancak Ellison'un istediği gibi iyi bir şekilde çalışmıyordu. Ellison bu "System R" entegra çalışabilecek bir sistem geliştirmeye karar verdi. Ancak IBM'in korunaklı kodları buna izin vermedi. Bu sıralar Ellison'un önemli bir şirketin yönetim katında çalıştığınıda bilmekte fayda var. Bu başarısızlıktan yılmayan 3 girişimci 2 yıl sonra SQL adı altında kendi database'lerini piyasaya sürdüler. Bu sistem önemli verilerin asla dijital ortamda saklanılmayacağını tabu'suna meydan okur nitelikteydi.
Gitgide şirketlerden aldığı dönütlerle kendini geliştiren şirket ilk unix tabanlı muhasabe yazılımını, daha sonra ilk video destekli medya sunucusunu, ilk xml destekli veri tabanını, ilk internet geliştirme paketini yayınladılar. O sıralar bu programla en büyük talebin fortune 500'den geldiğini de unutmamak gerek.
2000'li yıllarda ilk kurumsal entekre paketi olan "e-business Suite 11"'i piyasaya sürerler daha sonra Bilgi teknolojilerinin daha düşük maaliyetli sunucularda çalışmasına olanak sağlarlar. Bu şekilde müşteri sorunlarına göre şekil alan şirket 2019 yılında yaptığı 39.39 miyar dolar satışdan 11.08 milyar dolar kar elde etmiş 108 milyar dolar mal varlığına ulaşmıştır. Oracle 145 den fazla ülkede 136.000 çalışanı ile 450.000 müşteriye hizmet vermektedir.
42 yıldır Oracle müşterine sorunlarının çözümleri ile hem büyük şirketleri ayrıcalıklarından faydalanmak hemde küçük şirketler kadar çevik hareket edebilme yeteneğini sağlıyor. Küçük bir başlangıcın ardından adından söz ettirmeyi başarıyor. Şirketin hedefi hem yazılım hem uygulama alanlarında lider olup müşteri bilgi yönetim sorunlarına odaklanmaktır.
Oracle'nin sadece web sitelerde gördüğümüz Java eklentisinden ibaret olmadığını anladığımız bu yazıda adım adım gelişmelerinden bahsettim. Umarım kaliteli ve eğlenceli bir içerik olmuştur. Bu arada Fortune 100 listesindeki şirketlerin 98'i en az 1 "Oracle" ürünü kullandığını da belirtmek isterim.
Orecle'nin iş modeli ve stratejileri hakkında bilgi sahibi olunca sizlere açıklamaktan büyük keyif alacağımı da belirtmek isterim. Mutlu günler...
Anketlerimize katılarak sıradaki şirketi siz belirleyebilirsiniz.